Ο θηλασμός ενισχύει την εγκεφαλική ανάπτυξη των βρεφών
Μία μελέτη, που διεξήγαγαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Brown και πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια μαγνητικών τομογραφιών, έρχεται να προστεθεί στον ήδη μεγάλο όγκο στοιχείων που αποδεικνύουν πως ο θηλασμός βελτιώνει την εγκεφαλική ανάπτυξη των βρεφών.
Ο θηλασμός από μόνος του φαίνεται πως βοηθάει τον εγκέφαλο να αναπτυχθεί καλύτερα, συγκριτικά με το συνδυασμό θηλασμού και ξένου γάλακτος, που όμως και αυτός αποδεικνύεται καλύτερος από το ξένο γάλα μόνο του.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εξειδικευμένους μαγνητικούς τομογράφους, που ενδείκνυνται για τα μωρά καθώς είναι αθόρυβοι, ώστε να εξετάσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου σε δείγμα 133 βρεφών ηλικίας από 10 μηνών έως 4 ετών. Βρήκαν πως μέχρι την ηλικία των 2 ετών, τα μωρά που θήλαζαν αποκλειστικά για τουλάχιστον 3 μήνες είχαν καλύτερη ανάπτυξη (της τάξης του 20% με 30%) σε βασικά σημεία του εγκεφάλου τους, συγκριτικά με τα βρέφη που τρέφονταν αποκλειστικά με ξένο γάλα ή που τρέφονταν με συνδυασμό μητρικού και ξένου γάλακτος. Η επιπλέον ανάπτυξη ήταν πιο έντονη σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη γλώσσα και τη συναισθηματική και γνωστική λειτουργία.
Η μαγνητική τομογραφία πραγματοποιήθηκε όταν τα παιδιά κοιμόντουσαν. Οι ερευνητές εξέτασαν τη μικροδομή της λευκής ουσίας του εγκεφάλου, του ιστού που περιέχει άφθονες νευρικές ίνες και νευρογλοιακά κύτταρα και βοηθά διάφορα τμήματα του εγκεφάλου να επικοινωνούν μεταξύ τους. Ειδικότερα, η συγκεκριμένη τεχνική αναζητά ποσότητες μυελίνης, της λιποειδούς εκείνης ουσίας που «μονώνει» τις νευρικές ίνες και επιταχύνει τη διέλευση των ηλεκτρικών σημάτων κατά μήκος των νευρικών ινών.
Να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη μελέτη που αποδεικνύει πως ο θηλασμός βοηθά στην εγκεφαλική ανάπτυξη των βρεφών. Συμπεριφορικές μελέτες είχαν συνδέσει στο παρελθόν το θηλασμό με καλύτερα γνωστικά αποτελέσματα στην εφηβεία και την ενήλικη ζωή. Η τωρινή μελέτη, όμως, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό NeuroImage, είναι η πρώτη που ερευνά για διαφορές που σχετίζονται με το θηλασμό στον εγκέφαλο υγιών παιδιών πολύ μικρής ηλικίας.
Της Κατερίνας Κανόνη
Πηγή: Enet via Science Daily